L10K
Deutsch English Français Česky Nederlands

 
Looptienkamp −
Wat is dat?

Ik reis vaak met de trein en regelmatig raak ik dan in gesprek met andere reizigers. Enige tijd geleden, toen ik terugkeerde van een loopevenement, had ik een zeer geïnteresseerde gesprekspartner. Op een of andere manier was de looptienkamp ter sprake gekomen en prompt kwam daarop de vraag:

Looptienkamp? Wat is dat?

Dat is een loopevenement waarbij iedere deelnemer tien verschillende looponderdelen, van 60m tot 10.000 m moet afwerken.

Tien looponderdelen? Allemaal op één dag?

Nee, over vier dagen. De looptienkamp vindt altijd plaats in het weekend van Hemelvaart, van donderdag t/m zondag. Daarbij staan de eerste drie dagen altijd vroeg de sprint (60 – 100 – 200 m), ’s middags de lange afstand (1.500 – 3.000 – 5.000 m) en vroeg in de avond de middellange afstand (400 – 800 – 1.000 m) op het programma. Op de vierde en laatste dag wordt alleen de 10.000 m gelopen.

Horden zijn daar niet bij?

Nee, gelukkig niet! Op de derde dag (of eerder :-)) voelt elke stap al als een horde aan!

Worden de lange afstanden op de weg gelopen?

Alle afstanden worden op een atletiekbaan gelopen.

Wie is de winnaar? Worden de tijden eenvoudig gesommeerd?

De tijden worden door middel van een formule, die special voor deze looptienkamp is ontwikkeld, in punten omgerekend. Wie na de tien afstanden meeste punten heeft verzameld is de winnaar. Eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars. Men zegt dat de looptienkampers de “Koningen van de lopers” zijn.

Wat zijn het voor mensen die zichzelf zoiets aandoen?

Er doen mannen en vrouwen mee van alle leeftijden, van tieners tot hoogbejaarden, van recreatieve lopers tot competitief ingestelde lopers, sprinters, middellange en lange afstandloper. Het is een bonte verzameling van atleten. Niemand is te jong of te oud. Iedereen die gezond is, enige loopervaring heeft en voldoende heeft getrained kan deelnemen.

Recreatieve lopers tegen competitieve lopers, is dat zinvol?

De series worden samengesteld op basis van prestatie. Voor de eerste dag vindt de indeling plaats op basis van prestaties in eerdere wedstrijden of op basis van tijden gerealiseerd in de training ten tijde van registratie. Op de volgende drie dagen worden de series ingedeeld op basis van de prestaties op de eerdere dagen. Dus elke serie wordt daarmee erg spannend gemaakt. De leeftijd van de lopers doet hierbij niet ter zake. Het kan dus zijn dat een tiener tegen zijn “opa” loopt als ze dezelfde prestaties hebben.

Maar tellen hun scores dan wel in verschillende leeftijdsklassen?

Natuurlijk is ere en score per leeftijdsklasse maar voor mij is de totaalscore het meest spannend. Daar zie ik hoe ik ten opzichte van mijn directe tegenstanders sta.

Hoe is de Runners Decathlon ontstaan?

De looptienkamp is in 1982 in Wenen door de Dr. Wilhelm Fischer († 2001), een leraar aan een Weense vakschool, in het leven geroepen. Hij wilde de meest veelzijdige loper achterhalen. Tot 1989 hebben hoofdzakelijk vakschoolleerlingen deelgenomen aan de looptienkamp. In 1990 werd de wedstrijd voor het eerst in internationaal verband gehouden. Er kwamen 133 lopers uit 7 landen aan de start. Alleen al uit de toenmalige DDR kwamen al 55 lopers. Dat gaf reden genoeg om de looptienkamp het daaropvolgende jaar in Berlijn te houden. Sinds die tijd wisselt de locatie tussen steden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. In 2012 is Frankrijk toegevoegd aan de lijst van organiserende landen.

Wanneer en waar vindt de volgende Runners Decathlon plaats?

De volgende Runners Decathlon vindt plaats van 17 − 20 Mei 2024 in Toul (Frankrijk). De aankondiging, online registratie en alle andere zaken rondom de Runners Decathlon zijn te vinden op http://www.looptienkamp.eu.

Hartelijk bedankt. Ik moet hier uitstappen. Ik wens u een goede reis verder! Misschien zien we elkaar weer op de volgende Looptienkamp!

...

    Laatste verandering: 27-2-2024   [top van de pagina]   [Startpagina]   [Colofon]   [2024]   [2023]       © 2002-2024 Uwe Warmuth >>> www.looptienkamp.eu
    Deze webpagina maakt geen gebruik van cookies, verzamelt geen bezoekersstatistieken en heeft geen koppelingen met sociale netwerken.
top van de pagina